“Mastn grif 2019”

Informacije ter pravilnik rekreativnega tekmovanja »Mastn grif 2019«

 

1. Razpis in urnik tekmovanja

V soboto 17.8.2019 bo potekalo tekmovanje »Mastn grif 2019« v plezališču Burjakove Peči v Topli. Tekmovalci se bodo pomerili v športnem plezanju na naravni steni. Tekmovanje je odprtega tipa, torej se lahko prijavi vsak, ki ima potrebno osnovno znanje športnega plezanja.
Prijave se zbirajo pred dogodkom z možnostjo prijave na e-poštni naslov plezalna.sekcija@gmail.com. Lahko se prijavite tudi na telefonski številki: 040 538 170 (Andrej Jež). Prav tako bo možna prijava na dan dogodka. V primeru prijave pred samim dnevom dogodka je cena za prijavo 10 €, v nasprotnem primeru pa 15 €. V ceno je vštet en topel obrok ter brezalkoholna pijača.
Tekmovanje se bo začelo ob 11 uri, tekmovalci pa bodo nato imeli 5 ur časa, da prosto splezajo čim več smeri. Po koncu prvega dela tekmovanja se bo najboljših 6 tekmovalcev in tekmovalk uvrstilo v finale, kjer se bodo pomerili v izbrani smeri (smer izbere organizator). V primeru, da finalno smer uspešno prepleza več tekmovalcev, se bodo pomerili še v dodatnem »super finalu«.
Po koncu finala se bodo lahko tekmovalci pomerili še v hitrostnem plezanju smeri »Platka«. Najhitrejši čas bo nagrajen z akumulatorjem!
Nazadnje bodo pod sojem žarometov podeljene nagrade za najboljše plezalce!
Za najmlajše ter začetnike, bodo v 4. smereh pripravljene vrvi, da bodo lahko plezali brez znanja vpenjanja (“top rope”). Zaželjeno je, da najmlajše/začetnike prav tako spremlja nekdo, ki ima znanje varovanja, kajti organizator ne more zagotoviti dovolj osebja, da bi lahko vseskozi varovali.
Pomembno!
• Sodelovanje na tekmovanju je na lastno odgovornost!
• V primeru slabega vremena, se tekmovanje prestavi za en teden. Torej na dan 24.8.2019.

2. Pogoji za prijavo tekmovalcev

Vsak prijavljeni tekmovalec mora imeti spremljevalca, ki ima znanje varovanja. Ta oseba je lahko sotekmovalec ali nekdo, ki bo prijavljenega tekmovalca varoval tekom tekmovanja (starš, prijatelj,..). Brez spremljevalca prijava ni mogoča, kajti na tekmovanju ne bo dovolj organizatorjev, da bi lahko varovali vse tekmovalce.

2.1. Znanje

Osnovni pogoj za prijavo na tekmovanje je osnovno znanje športnega plezanja. Osnovno znanje zajema obvladovanje sledečih tehnik:
• Varovanje soplezalca. Varujete lahko s poljubnim varovalnim pripomočkom (GRI-GRI, Reverso, ATC,..).
• Plezanje v vodstvu. Pravilno vpenjanje kompletov pri napredovanju.
• Znanje izpenjanja kompletov.
• Prevezovanje na vrhu smeri.

2.2. Oprema

Za tekmovanje potrebujete lastno opremo, ki se uporablja pri športnem plezanju.
Plezalni čevlji.
Plezalni pas. Vsak izmed prijavljenih tekmovalcev mora imeti svoj plezalni pas.
Varovalni pripomoček. Poljubna izbira.
Kompleti. Kompletov morate imeti dovolj, da lahko vpnete vse svedrovce v izbrani smeri.
Plezalna vrv. Ena vrv na dvojico. Podobno kot pri kompletih, morate sami presoditi ali je vaša vrv dovolj dolga za izbrano smer. V plezališču Burjakove peči so nekatere smeri daljše kot 30m, torej je priporočljivo, da je vrv daljša od 60m.
Magnezij vrečka ter magnezij. Priporočljivo.
Čelada. Po lastni presoji.
Možna bo tudi izposoja varovalnih pripomočkov ter kompletov (v omejenih zalogah).

3. Pravila tekmovanja

3.1. Izbira smeri

Na voljo so vse smeri, ki imajo ime ter oceno. To so načeloma smeri, ki jih najdete v športnoplezalnem vodniku ali na spletni strani www.plezanje.net. Izjema so finalne smeri, ki se v rednem delu tekmovanja ne plezajo (te smeri določi organizator), ter smeri, ki so namenjene za plezalce začetnike in otroke (to so smeri, ki imajo že napeljano vrv in se plezajo samo na »top rope«).

3.2. Način plezanja

V panogi športnega plezanja je cilj splezati smer prosto. Enako velja tudi na tem tekmovanju. Da vam smer prinese točke, jo morate splezati prosto. Prosto plezanje se imenuje način plezanja, pri katerem uporablja plezalec za napredovanje samo svojo moč, znanje, naravne razčlembe ter trenje, ki ga omogoča skala oziroma stena. Vsi tehnični pripomočki služijo izključno samo za varovanje.
V smeri je potrebno vpeti vse svedrovce. Če svedrovcev ne vpenjate, vas lahko organizator po predhodnem opozorilu kaznuje z izključitvijo.

4. Točkovanje

4.1. Prvi del

Vsaka smer ima dodeljeno število točk, glede na njeno oceno. Vsak tekmovalec si sam zabeleži smeri z ocenami, ki jih je splezal prosto. Po koncu tekmovanja nese tekmovalec seznam splezanih smeri do organizatorja. Organizator nato sešteje število točk, ki si jih je plezalec prislužil s prostim plezanjem smeri. Med točkovanjem splezane smeri na način z rdečo piko, na flash, ali na pogled, zaenkrat ni razlike. Vsaka splezana smer šteje samo enkrat. V spodnji tabeli so ovrednotene ocene smeri.

OCENA TOČKE OCENA TOČKE
4a 1 7a 60
4b 2 7a+ 75
4c 3 7b 90
5a 10 7b+ 105
5b 12 7c 120
5c 14 7c+ 135
6a 20 8a 200
6a+ 25 8a+ 250
6b 30 8b 300
6b 35 8b+ 350
6c 40 8c 400
6c+ 45 8c+ 500
9a 1000

4.2. Finale

V finalu se pleza smer, ki jo izbere organizator. Točkovanje v finalu je enako kot na uradnih tekmah v težavnosti. Višji oprimek torej prinese več točk h končnemu rezultatu. V primeru, da ima več tekmovalcev doseženo enako višino, se pomerijo v super finalu. Super finale poteka na enak način kot finale, le da v drugi, težji smeri.

5. Skrb za okolje

Vsak obiskovalec oz. tekmovalec je sam odgovoren za svoje odpadke. Na mestu tekmovanja bodo pripravljene vrečke za smeti, kamor se naj odlagajo odpadki. Zaželeno pa je, da čim več smeti tekmovalci/obiskovalci sami odnesejo nazaj v dolino.
Vsakršno odlaganje smeti v naravo je prepovedano, in se bo »kaznovalo« z izključitvijo tekmovalca.

 

Spisal: Gašper Fašun

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

Dodaj odgovor

TERANOVA SMER

Štirje člani AK Črna, Andrej, Janja, Matevž in Marko, so 14. 1. 2024 obiskali pravljično zimsko Jezersko. Za cilj so si zadali snežno/ledno Teranovo smer

Preberi več »

Plezalni center

V zadnjem mesecu dni smo tudi člani AK Črna obiskali nov plezalni center v Prevaljah. Nikoli sicer vsi na kupo, smo pa preko >Nužijevega plazu<

Preberi več »