Xeis

ali Gesäuse je nacionalni park v sosednji Avstriji. Praktično na našem dvorišču, komaj dobri dve uri vožnje od doma, se nam ponuja raznovrstno plezanje v prvorazredni skali. Ne vem zakaj mora vedno miniti nekaj let, da se ponovno odpravim tja in znova ugotavljam kako dobro je in zakaj me toliko časa ni bilo?

Tokrat sem našel res noro smer v konstantno previsni severni steni Zinödla. 450 m, ocena VIII in obvezno VIII. Skoraj vsi raztežaji so težji od VII, le prva dva VI, ocene pa so kar konkretno našpanane. V raztežajih so od dva do šest svedrov, ostalo varovanje pa si urediš s friendi. Škoda, da tistih par svedrov tiči med raztežaji, saj se ves čas smeri pne čudovita razpoka! Smer je šla na pogled, kljub mokroti v enemu VIII- raztežaju, ki pa mislim da je redko kdaj suh.

V veselje mi je bilo, da sem lahko imel za soplezalca končno enega perspektivnega, plezanja željnega in našutanega mladinca, z letos preplezanimi že par 8a-ji in sicer z našega konca, Koroške! Vid Urnaut, je tokrat prvič plezal več raztežajno smer, prvič je držal v roki frienda in največ kar je do danes v enem dnevu splezal je bilo max osem smeri, najbrž ne daljših od 20m. Tokrat pa 11 raztežajev, povprečno 45m dolgih. Kljub temu, da mu en raztežaj ni uspel prosto, je vse opravil z odliko in pokazal da je iz pravega testa! Upam, da bo to znal izkoristiti.

Grega Lačen

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

5.431 Responses

  1. Vse čestitke Vid, se je končno, po dolgih letih, našel en mladinec na našem koncu, ki ima željo kaj splezat v steni, ki je daljša od 100 m.
    Pa ne samo željo, tudi pokliče sam, da bi rad šel splezat kaj. Res me zelo čudi, da se v zadnjih 10 letih ni našel kdo na našemu koncu, ki bi želel kaj stisnit od sebe in narediti kak korak dalje na svoji plezalni poti. Pa ne mislim tu samo na težavne smeri ampak tako na splošno. Ugotavljam, da bo počasi povprečje aktivnih alpinistov na Koroškem že čez 50 let.

    lp

Dodaj odgovor

TERANOVA SMER

Štirje člani AK Črna, Andrej, Janja, Matevž in Marko, so 14. 1. 2024 obiskali pravljično zimsko Jezersko. Za cilj so si zadali snežno/ledno Teranovo smer

Preberi več »

Plezalni center

V zadnjem mesecu dni smo tudi člani AK Črna obiskali nov plezalni center v Prevaljah. Nikoli sicer vsi na kupo, smo pa preko >Nužijevega plazu<

Preberi več »